Kruiden

Kruiden kweken

Voor velen is er niets heerlijkers dan tijdens het koken de zelfgekweekte kruiden te gebruiken. Droomt u er ook van om zo veel mogelijk te koken met producten uit eigen tuin? Denk bijvoorbeeld aan basilicum, anijs, bieslook, kervel en dille. Maar dit zijn slechts voorbeelden.

Wat u moet weten over het kweken van kruiden

Kruiden verbouwen hoeft niet lastig te zijn, maar u moet er wel een aantal dingen over weten. Kruiden zijn bijna allemaal lichtkiemers. Dit houdt onder andere in dat ze, na te zijn gezaaid, slechts met een kleine hoeveelheid fijne aarde moeten worden bedekt. Let erop dat de kiemen niet uitdrogen, maar geef ze ook zeker niet teveel water.

Verschillende van de te kweken kruiden kunnen gedroogd worden. Dit doet u bij voorkeur op een donkere, droge plek die wel goed geventileerd moet zijn. Wilt u bloemen drogen? Doe dit dan op dezelfde manier. Bloemen verliezen namelijk hun geur en kleur als ze niet op een donkere plek worden gedroogd. Meerjarige kruiden dient u over het algemeen niet langer dan vier jaar op dezelfde plaats te laten staan. Het is zeker mogelijk om ze tussentijds te verplanten, maar zorg er dan wel voor dat dit gebeurt in de herfst of in het vroege voorjaar. Heeft u te maken met strenge vorst? Dan is het wenselijk om de wat gevoeligere kruidensoorten met wat blad of stro te beschermen. Snoei heesterachtige kruiden ieder voorjaar een stukje terug.